Bij Shingon-meditatie begint men met het aanleren van de juiste lichaamshouding en beoefent men ademhalingsmeditatie (Jap. Susokukan), om daarna geleidelijk de typische Shingon-meditatie ‘de maan-cirkel visualisatie (Jap. Gachirinkan)’ te beoefenen. Voor en na de meditatie-oefening, die in stilte gebeurt, worden een aantal boeddhistische sutra’s en mantra gereciteerd. Na de meditatie is er een korte pauze, gevolgd door een onderricht in de boeddhistische leer.

Wie de meditatie wenst te beoefenen neemt het best op voorhand even contact op. De meditatie staat open voor iedereen, men hoeft dus geen lid te worden van de vzw. Als men echter beslist om de meditatie te volgen, wordt wel gevraagd dit zo consequent mogelijk te doen. Geen enkel spiritueel pad kan zonder enige vorm van innerlijk engagement.

De meditatie-cirkels komen doorlopend bijeen. Men kan dus altijd deelnemen. Losse kledij en een meditatie-kussen volstaan. Om de bijeenkomsten mogelijk te maken kan men een vrijwillige bijdrage schenken. Deze wordt beschouwd als een offergave aan de Drie Juwelen van het Boeddhisme. Iedereen kan schenken wat hij/zij in dankbaarheid wilt geven. Gegevens over de verschillende bijeenkomsten vind je hieronder. De concrete data kan je terugvinden op onze kalender.

Corona-maatregelen.

Handen worden ontsmet aan de ingang.
We dragen een mondmasker, ook tijdens de meditatie.
Iedereen gebruikt zijn eigen meditatie-kussen.
We houden 1.5m afstand.
De meditatie-oefening wordt veréénvoudigd tot stille meditatie. We reciteren dus niet langer de begeleidende rituele teksten.
Grotere groepen worden opgesplitst in twee kleinere groepen als dat nodig is om voldoende afstand te bewaren.
Wie voor het eerst wil deelnemen aan een meditatie-groep laat dit op voorhand weten. Zo kunnen we voldoende plaats garanderen.