Bloemenofferceremonie

Elk jaar komen we samen in de herfst om met deze bloemenofferceremonie onze dank te betuigen aan de schoonheid van de bloemen en planten, vissen en vogels en alle levende wezens van deze prachtige Japanse tuin. Waarin ligt de schoonheid van een bloem verscholen? Wat zorgt ervoor dat we de moeite doen om ons menselijk leven te verrijken met de talloze vormen en kleuren van bloemen?

Een bloem is mooi omdat ze bloeit. Omdat ze van binnen naar buiten open bloeit. Van een klein zaadje naar een kiem, van een kiem naar een knop, van een knop naar een bloesem, en diep in die bloesem ligt reeds een nieuw zaadje verscholen.

Een bloem is mooi omdat ze ons op deze eenvoudige manier iets heel wezenlijks over het leven leert. Het leven groeit van binnen naar buiten, in steeds groter wordende kringen, elke cirkel draagt in zich reeds het begin van een nieuwe cirkel. Er is geen echt begin, er is geen echt einde. Beginloos en eindeloos leven. Een bloem is mooi omdat ze onlosmakelijk vervat zit in een groter leven. Aarde, water, lucht, warmte, insecten, een menselijk hart dat geraakt wordt door haar schoonheid. Het zit allemaal in één enkele bloem. Tussen elk bloemblaadje zit een oneindigheid verscholen. Een bloem is nooit zomaar één bloem, maar een bloesem van oneindig leven.

Op deze hangrol staat Kanjizai Bosatsu afgebeeld. In het Japanse boeddhisme staat deze zoeker naar inzicht, deze bodhisattva, symbool voor de inherente kracht van elk levend wezen om open te bloeien en in dit beperkte menselijke leven de schoonheid en kracht van een bloem te evenaren. In haar hand houdt Kanjizai Bosatsu een witte lotusbloem vast. “Jij bezit de mogelijkheid om open te bloeien, net zoals deze mooie witte lotus-knop”, lijkt ze ons aan te spreken. Maar ook: “Je bent er nog niet, je bent nog maar een kiem, een knop. Om open te bloeien moet je groter worden dan je eigen leven. Aarde, water, wind, warmte, liefde, mededogen. Je hebt het allemaal nodig, je bent meer dan je eigen leven. In jouw leven ligt een oneindigheid verscholen. Laat het toe, en je zal kunnen bloeien als een prachtige witte lotusbloem. Wees niet bang, je leven draagt nu al het zaad voor een volgende cirkel in zich.”

Straks offeren we onze gebeden en bloemen aan Kanjizai Bosatsu. De bloemen offeren hun kleuren aan ons. Wij offeren ons mededogen aan alle levende wezens. We brengen de bloemen terug naar de aarde, de grond van waaruit ze zijn voortgekomen. Een bloemen-cirkel en een mensen-cirkel worden één grote cirkel van leven.

Shaku Jinsen
Hermitage onder het Bladerdek